Stress är både bra och dåligt.

Stress är både bra och mycket dåligt.

 

Stress är i sig en naturlig och nödvändig del av livet. Våra kroppar och hjärnan fungerar i mångt och mycket på samma vis som då vi var jägare och samlare. Det våra hjärnor och kroppens olika system är bra på att hantera är kortare händelseförlopp och situationer av stress. Där vi tydligt kan se hur vi kan komma undan det som stressar oss och vi vet vad vi skall göra för att nå dit. Vi kan följaktligen  vara utsatta för kraftigt stresspåslag och fungera bra bara vår hjärna kan göra den analysen att snart är det över.

Stress påverkar vår kropp i form ökad puls, adrenalinutsöndring, sänkt matsmältning, sänkt syresättning till vissa delar av hjärnan medan framför allt de stora musklerna får mer energi och syre samtidigt som vår andhämtning ökar.

Detta är ju fantastiskt bra om måste springa väldigt fort för att hämta hjälp till en nödställd eller lyfta ett tungt skåp som fallit över ditt barn!

Men tyvärr har du väldigt lite glädje av det när datorn “hängt sig” eller “inkorgen” ständigt fylls på med mejl du borde svara på.

För en tid sedan lyssnade jag till en föreläsning med rubriken “ Den besluts fattande hjärnan.” Enligt den föreläsande forskaren finns två delar i hjärnan som styr våra beslut, Striatum där belöningssystemet finns och Amygdala som styrs av bestraffning/obehag. Bägge dessa  delar av hjärnan vill ha snabb belöning (= resultat) och väljer inte efter logisk den logiska analysen.

Med den kunskapen i minnet blir det ju väldigt lätt att förstå varför jag och säkert många med mig känt sig frestad att slänga slänga ut datorn genom fönstret i stället för att ringa datasupporten. Eller att man lätt försöker hinna med allt trots att man rent logiskt inser det omöjliga i detta beteende men hellre det än att skämmas över sin oförmåga. När det gäller det senare exemplet där Amygdala styr, där i det korta perspektivet obehaget i att skämmas är större än den stress det innebär att försöka hinna med allt.

Så om stressen griper tag i dig på ett otrevligt sätt kanske en kort paus kan vara lösningen på flera sätt.

  • Att göra ett avbrott, ta ett äpple, prata med en kollega gör att stressnivån sjunker dessutom är det ju inte ovanligt att man hittar en bättre lösning på ett problem om man lämnat det för en stund.

Har du en arbetssituation eller/och en vardag där “allt går för runt” utan uppehåll ?

Ta dig tiden att skriva ner hur din dag/ vecka ser ut och skapa avslut och pauser!

 

  • Nu får din hjärna det den vill ha och du mår bättre!

 

 

Rulla till toppen