“Lite mycket nu…” för länge?

“Lite mycket nu” för länge?

Att du då och då blir stressad tillhör livet och kan till och med vara uppiggande.
Men som du säkert vet så säger all läkarvetenskapen och forskning att längre perioder av stress utan återhämtning är skadligt.
Vissa människor skryter gärna med att de har mycket att göra och vill på det sättet påskina att de är väldigt eftersökta. Men min erfarenhet är att de riktigt yrkesmässigt framgångsrika människorna ser till att ha “luft i kalendern” därför att de vet att de mår bra av det och mår de bra är de mer effektiva, dessutom har de råd att ha det så.
Är det inte dags att ta vardagspauserna på allvar!?
Kan 2018 bli det år då alla slutar ta med sig arbetet hem via datorn eller mentalt?
Blir det 2018 standard med minst en halvtimme friskvård per person och månad på alla arbetsplatser?
Inget av detta är omöjligt men för att nå det målet behöver vi alla hjälpas åt!

Hur kan du och jag göra?
De flesta i västvärlden upplever att vardagen styrs av yttre faktorer såsom arbete, studier, barnens aktiviteter. Att vara arbetssökande eller långtidssjukskriven är också situationer där det är lätt att känna sig maktlös och stressad.
Då känslan av negativ stress oftast kommer ur känslan av brist på kontroll kan det löna sig att:
• Sätt dig med penna och papper och gör ett schema för dagen/ veckan. Ta med både det måste göra och de pauser du behöver för att må bra. Ett tips är att vi enligt nyligen framtagen forskning fattar bäst beslut när vi nyligen ätit! ( Att småäta fungerar dock inte.)

Vad pausen består i är helt upp till dig men har du suttit still – gör något fysiskt. Har du jobbat med kroppen – ligg eller sitt ner när du tar din paus. På så sätt får din kropp och hjärna omväxling och tydliga markeringar om när det är vila och när det är arbete. Detta gynnar oss på alla plan!

• Belöna dig när du avslutat något! På detta sätt markerar du för dig själv att du klarade det du satt dig att göra vilket alltid är bra.
• Tänk gärna på att om du försökt att göra något, gjorde ditt bästa men inte nådde till målet är du också värd en belöning! Även här är det helt upp till din fantasi vad belöningen består av. Är du sugen på att få in dig på nyttigare val är detta ett utmärkt tillfälle. En fin skål med god fruktblandning eller 15 min. meditativ vila kan vara en toppen belöning!

Lycka till!
Suzanne

Rulla till toppen