Rör på dig för att du är värd det!

Små och stora steg är bra!

 

Cirkulation är kort sagt livsviktig för våra kroppar. Om vår blodcirkulation försämras eller vårt lymfsystemet cirkulation stagnerar får vår kropp snabbt många problem som både på lång och kort sikt kan få oss att må riktigt dåligt.

Ett exempel: Om du bryter ett ben och blir sängliggande en vecka efter operation kommer du snart upptäcka att du snabbt blir lite matt och ev.lätt yr när du väl ska ta dig upp ur sängen. Detta trots att du ätit och druckit ungefär som vanligt. Är man fysiskt inaktiv ännu längre kan t.ex.liggsår uppstå vilket i huvudsak uppstår av kombinationen dålig cirkulation och kroppen tyngd.

Med tanke på detta är det ju rätt knepigt att vår inneboende “latmask” så gärna övertalar oss att stanna kvar i soffan.

Kort och koncist: Rör på dig!

Du som redan tagit dig över tröskel, äter hälsosamt och rör dig regelbundet kan du sluta läsa här.

Tycker du att träna är urtrist eller har begränsningar i din rörelseförmåga tänk på att t.ex. rörelse till musik också är motion om du rör dig så pass mycket att du blir andfådd.

Att skapa en ny vana sägs i genomsnitt ta tre veckor. Det kan ju kännas som en evighet men när du väl nått ditt mål är  fördelarna är många.

 

Alla undersökning pekar på att sannolikheten att du ska lyckas med din förändring ökar väsentligt om du tar det i små steg.

Så oavsett om du vill nå vana att gå en rask promenad tre dagar i veckan eller springa ett maraton om ett år så ta det etappvis!

Skriv upp delmål och slut mål på ett snyggt papper.

Berätta för omgivningen om dina delmål så ger du undanflykterna en mindre chans att bestämma.

Samma sak gäller om du vill göra en kostförändring som ska hålla på lång sikt. Ett undantag är socker! Då socker kopplas direkt till vårt belöningssystem och kan vara lika beroendeframkallande som alkohol kan det för en del personer vara omöjligt att minska intaget utan enda lösningen är att sluta äta tvärt och helt.

Här nedan finner du ett antal punkter som kan ge dig den motivation du behöver när de tre veckorna känns som en evighet.

  • Varje dag du håller dig till ditt mål är du värd beröm.
  • Alla som vill förändra något i sitt liv har mindre lyckade dagar.
  • Du är värdefull alla dagar!
  • När förändringen blivit en vana kommer du känna hur din kropp och knopp tackar dig!

 

Var rädd om dig och ta djupa andetag varje dag!

Suzanne Moquist

Aukt. Andningsterapeut & Cert. Klassisk massör

Rulla till toppen