Om klassisk massage

Klassisk Massage, eller svensk massage som den också kallas, är en manuell behandlingsform som genom knådningar och töjningar mjukar upp musklerna, ökar blodgenomströmningen och minskar spänningar i kroppen.

Klassisk massage är djupgående och läkande och används ofta som rehabiliteringsform vid träningsvärk och skador och är en vanlig fysioterapeutisk behandling inom både dans och idrott. Svensk Klassisk massage utmärks av att den är handfast och utförs genom knådningar, saxningar, strykningar, gidningar i cirklar och på tvären och bultning eller klappning med snabba rytmniska slag.

Rehabilitering
Klassisk massage används runt om i världen som rehabilitering av idrottsskador. De flesta stora idrottsklubbar har en egen massageterapeut. Sjukgymnaster använder sig också av massage för att rehabilitera olika skador i muskel- och rörelseapparaten. Det ökade blodflödet påskyndar läkningsprocessen och dämpar smärta på ett effektivt sätt. Därför lindrar klassisk massage snabbt vid ryggont utlöst av krampande och stela muskler, vid överbelastningsskador i nacken och axlar och vid musarm och andra muskelinflammationer.
Vid långvarig värk beroende på till exempel inflammerade muskelfästen, kombineras ofta klassisk massage med specifik behandling av triggerpunkter t.ex. genom tryck, massage och töjning.
Det är också bra att använda massage för att förhindra sammanväxningar i muskler och ärrbildningar efter operationer.
En annan viktig funktion som massagen har är att dämpa svullnader i kroppen orsakade av dålig lymfcirculation.

Förebyggande
Klassisk massage kan också användas i förebyggande syfte för att hålla muskler mjuka och rörliga. Att få massage är också ett utmärkt sätt att koppla av och komma ned i varv. Massagen har en avslappnande effekt på kroppen, kan lindra stress, oro och spänningshuvudvärk. Stresshormoner reduceras och må-bra-hormonet oxytocin frigörs så att man känner sig harmonisk och lugn.
Att få klassisk massage regelbundet kan hålla borta både trötthet och smärta, samtidigt som immunförsvaret stärks. Regelbunden helkroppsmassage bidrar till en förhöjd lymfcirkulation vilket är bra för att rena kroppen från slaggprodukter.

Hudföryngring
En bonuseffekt av klassisk massage är att huden får en fräsch lyster och ser friskare och rosigare ut. Det beror på den ökade blodcirkulationen förbättrar näringstillförseln till hudens celler. På sikt blir även huden fastare och smidigare.Det är därför många skönhetssalonger erbjuder speciell ansiktsmassage.

Svensk massage
Massage har använts i tusentals år, men den det var den svenska gymnastikpedagogen Pehr Henrik Ling (1776-1839) som utvecklade denna massageform som ett system för massage och muskeltöjningar. Det är därför klassisk massage ofta kallas för svensk massage. Ling ville med sina massagetekniker, efterlikna rörelser som utförs inom gymnastiken och han utvecklade därför tekniker för att pressa och tänja muskler och bindväv så att de blir starkare och smidigare.

Rulla till toppen